Introduktion til Mexico & pyramiderne

Mexico er et fantastisk land med et væld af oplevelser. I flere år har jeg rejst og boet i Mexico og det har givet mig en dybere indsigt i hvad der findes af gamle pyramider. Jeg går lidt i dybden med de kendte områder, men også de hemmelige steder som mexicanerne selv besøger.

Rejsende vil måske kende til det arkæologiske område “Chichén Itzá”, samt dets hovedværk i midten, “El Castillo” – eller “Slottet” som det på dansk ville hedde. At besøge det 1.400 år gamle Chichén Itzá er en kæmpe oplevelse, som desværre falmer i kontrasten af de 2,7 mio. turister, der årligt besøger området.

Selv har jeg besøgt disse ruiner en håndfuld gange, men hvor er det egentligt bedst at besøge? Findes der hemmelige ruiner, som kan udforskes på bedste Indiana Jones manér og som måske i virkeligheden er en bedre oplevelse end Chichén Itzá? Det og meget mere kigger vi på i artiklen nu.

ruiner i mexico eventyrmand
De Kendte Pyramider i Mexico

Der findes to slags arkæologiske områder: steder der er stærkt renoverede og asfalterede, og steder som er under udgravning eller renoveret i en moderat grad.

Den største og mest besøgte pyramide i Mexico er Aztekernes “Teotihuacan”, som ses af flere end 4 mio besøgende hvert år. For at området kan holde til det, er der lagt tonsvis af grus og der er blevet meget asfalteret. Lige fra jorden omkring de gamle bygninger til trapperne op af mellemamerikas største pyramide, ‘Solens Pyramide’.

Rejser du sydøst på, ændrer det sig markant i staterne Yucatan og Quintana Roo. Så lad os kigge lidt på den verdensberømte pyramide “Chichen Itza”, som ligger midt i junglen. 

Udsigt til Chichen Itza

Der ligger vel og mærke lidt grus rundt omkring, men for at bevare de gamle bygninger og for at undgå at asfaltere dem, er der sat små hegn op flere steder. Det betyder, at man som besøgende ikke må gå på pyramiderne, men til gengæld er bygningerne forholdsvis intakte.

Vild leguan i Chichen Itza
turisme chichen itza souvenir

For at få den bedste oplevelse, er det en god ide at leje en bil og ankomme et kvarter før åbningstid. Der er noget magisk ved at gå rundt i parken før tusinder af turister ankommer med busser og salgsbodern begynder at fylde stierne. 

Forvent at der er roligt fra de åbner kl 08:00 og cirka en time frem. Ved frokosttid er der rigtig mange mennesker.

Hvis du bliver i parken indtil frokost, vil jeg anbefale at spise på Hotel & Bungalows Mayaland.

gamle figurer og ruiner fra mexico chichen itza eventyrmand

Det er egentligt et hotel, men de serverer en super frokostbuffet med et bredt udvalg af lokalt kød, samtidig med at de formår at være vegetarvenlige.

Under måltidet danser tjenerne med tallerkener på hovedet og der går der semi-vilde påfugle rundt og tigger efter mad. Jeg betragter det som en god, men meget turistpræget oplevelse.

chichen itza el castillo eventyrmand mexico

De ukendte pyramider

Noget helt andet er Uxmal, som ligger fire timer fra Cancun og en time fra Mérida. De færreste kender til stedet og det er en kæmpe fordel. Uxmal er nemlig et kæmpestort arkæologisk område, som fortsat er under udgravning.

Uxmal ligger midt i Yucatans jungle og der er under 250.000 besøgende om året. Det gør at området virker autentisk, uden af være slidt af turisme. Fordi der ikke kommer så mange besøgende, er der også mulighed for at kravle til toppen af pyramiderne og nyde udsigten over området.

alexander valeur uxmal mexico eventyrmand
Uxmal ruiner mexico Eventyrmand

Uxmal består af en række store bygninger, heriblandt den 1.200 m2 store ‘Magiens pyramide’, der har højde tilsvarende det af en 12 etagers bygning.

Pladsen, hvor gamle mesoamerikanske boldspil blev spillet af mayaerne, kan ses i flere af de gamle byer og Uxmal er ingen undtagelse. Det gjaldt om at skyde en gummibold, på op til 4 kg, igennem de runde ringe i siderne af banen.

Udsigt over uxmal i Mexico - Eventyrmand
uxmal mexico eventyrmand

Når du er i nærheden

Museo de Chocolate.
Lige overfor parkeringspladsen af Uxmal, ligger der et chokolademuseum. Det fungerer både som en lille zoologisk have med lokale dyr, men også som en mulighed for at se, røre og smage på kakaobønnerne, før de bliver til den chokolade, vi kender herhjemme.

Mérida
Hernede går rygterne på, at de kriminelle karteller sender deres forældre og bedsteforældre til Yucatan og Quintana Roo, for at de kan være i fred. Det er nemlig nogle meget fredelige områder og Mérida er ingen undtagelse. Jeg ser det som en lokal, hyggelig og autentisk by.

Der bliver gjort meget for fællesskabet, ved bl.a. at mødes hver søndag formiddag til en cykeltur ned af Paseo de Montejo. Veje bliver spærret af, for at både lokale og turister kan cykle gennem de gamle gader. Jeg gjorde det i en periode hver søndag og det kan klart anbefales. 

I Mérida vil du også kunne finde et væld af isbutikker. Selv om at de amerikanske kæder er for længst rykket ind, findes der én isbutik, der kom længe forinden. ‘Dulcería y Sorbetería Colón’ på Paseo de Montejo kan i år fejre 112 år med Méridas bedste is.

De åbnede forretningen i 1907 og har vedligeholdt familieforetagendet lige siden. Selv om at det er generationer siden de åbnede, er isen fortsat rigtig god. Jeg har brugt mange eftermiddage og aftener i deres lille café og jeg vil anbefale dem til alle der besøger byen. Min favorit er den med chokolade.

Hvis du bevæger dig længere ind mod Plaza Grande, vil du på vejen møde en række gadekunstnere, der sælger alt fra øreringe og armbånd, til tæpper og musikinstrumenter.

Lokale kunstnere i merida
Lokalt marked i merida mexico Garcia rejon mexico eventyrmand

Hvis du begynder at se for mange amerikanske butikker og caféer, så er “García Rejón” et godt sted at udforske. Her finder du små lokale butikker, der forhandler frugt og grønt fra nærområdet, friske tortillas og alt muligt andet.

Konklusion

Du kan forvente en god sikkerhed omkring Yucatan og Quintana Roo. Cancun stærkt præget af penge og turisme, men kan på kort tid skiftes ud med små lokale byer og rolige mennesker. Jeg havde fornøjelsen af at bo på Yucatan halvøen i halvandet år og det var alle tiders.

Mexico er et fantastisk land, så længe du er det rigtige sted.

Gamle lejligheder på paseo de montejo i Merida mexico eventyrmand

Du kan læse endnu mere om Uxmal og udforske byens historien hos UNESCO.

Fortsat læsningen her, hvis du er interesseret i at høre hvad der skal til for vandre til toppen af Irlands højeste bjerg.