Fri teltning i Ho Klitplantage, nær Blåvand.

Sverige, Norge og Finland har det der hedder Allemandsret. Det ønsker Alternativet at indføre i Danmark. Men hvad er det nu lige Allemandsret er? Hvorfor har vi det ikke allerede og hvad er reglerne egentligt for at campere i den Danske natur?

I Danmark kan reglerne for brug af naturen deles op i to kategorier. Privatejet skov og offentlig skov.

I en privatejet skov må du opholde dig på stier og skovveje fra klokken seks om morgenen frem til solnedgang. Hvis du vil sove i skoven skal du først finde ud af om du må. Så f.eks. er Hamborgskoven i Nykøbing Falster privatejet og der ønsker ejeren ikke at folk opholder sig. Derimod er skoven ved Houens Odde også privatejet og der kan man slå lejr op mod et lille symbolsk beløb. Hvis en skov er under fem hektar, så må ejeren gerne lukke skoven af for fremmede. Derfor kræver det lidt research, forinden campering i en privatejet skov.

Bål på stranden af Hesnæs Skov

I en offentlig skov er det anderledes. Som udgangspunkt må du opholde dig i skoven på alle døgnets timer. Her har du frihed til at sove i en sovepose, med et tæppe eller i en hængekøje. Hvis du derimod vil slå et telt op, kræver det at du opholder dig på en lejrplads eller inden for områder med fri teltning. De områder oplyser Naturstyrelsen om på deres hjemmeside.

Det hele kan virke lidt uoverskueligt, så lad os sammenligne med de Nordiske nabolande.

I Norge må du i princippet overnatte hvor end du har lyst til på kyst, mose, fjeld og i skov. Det gælder med alt fra hængekøje til telt. Det kræver dog at du er mindst 150 meter fra nærmeste bebyggelse og hvis det er i en privatejet skov og du vil sove det samme sted i mere end to dage, skal du spørge jordejeren om lov først.

Det er ret simpelt at forstå og jeg kan godt sætte mig ind i Alternativets forslag, men der er altså både fordele og ulemper.

Fordelen er at det hele bliver mere forenklet. Som det ser ud i dag kan det godt virke forvirrende med hvad vi må og ikke må. Potentielt vil mere overskuelige retningslinjer få flere ud i naturen og skabe plads til flere mennesker.

Ulempen er mangel på kontrol. I dag har vi b-skove og naturzoner til specielle dyr og planter. Det bliver svært at skelne mellem hvor vi må opholde os, hvis vi kalder det for en allemandsret.

Information om den Danske Natur
%
af Danmarks areal er dækket af skov
%
Ejes af private personer, selskaber eller fonde
m2
skov pr. indbygger (gennemsnit)

Som konklusion må jeg indrømme at jeg er glad for at der bliver lagt fokus på emnet. Det er herligt at politikerne tager naturen op til debat. Det kan være en forhindring for nogle, at det er svært at gennemskue hvad der er tilladt og ikke er tilladt. Men alligevel skal vi huske på at vi er et meget lille land. Faktisk er kun 14 procent af Danmark dækket til med skov, sammenlignet med Norge der er meget større og hvor skovområdet optager en tredjedel af hele landet.

Så hvad tænker du? Bør regeringen støtte op om forslaget og lave allemandsret i Danmark? Skal vi lave mere overskuelige retningslinjer for ophold i naturen? Eller alt egentligt som det bør være?

Skriv en kommentar herunder og lad mig høre hvad du føler vil være den rigtige løsning. Hvis du vil se flere videoer som denne, så husk at følge med på YouTube og stikke videoen et like.

Se Mere På YouTube

Kilder:
Dansk Skovforening
Danmarks Statistik